fbpx

Gastblog: Simone Braaksma

“Rust is niet iets wat de wereld aan ons geeft.

Rust is nooit een geschenk geweest.

Rust is nooit iets geweest wat je krijgt als je met al het andere klaar bent.

Als je rust wil, moet je rust nemen.” – Alex Pang

Zo lees ik op de website van Bianca, terwijl ik net mijn agenda voor aankomende week heb doorgenomen. Hoewel die agenda vol staat met leuke dingen (lees: werk, sport, sociale activiteiten en ja, ook wat minder leuke klussen), verlang ik naar méér dan een paar uurtjes rust tussendoor. Ik voel dat ik behoefte heb aan een dag helemaal niets. Om bij te komen, te reflecteren en om te voelen hoe het nu echt met me gaat op dit moment. Een dag met slechts één doel: de verbinding met mezelf voelen. Want soms is een paar keer vroeg naar bed en een uurtje yoga niet voldoende.

En dus geef ik me op voor het day retreat van Bianca en Bianca (hoe gezellig) bij de gloednieuwe studio in Haarlem van de eerste Bianca: Ervaar Rust. Bianca nummer twee, van BiHealthy, zorgt voor supergezonde treats gedurende de dag. Wie gevoelig is voor sfeer (hier eentje) zit bij Ervaar Rust helemaal goed: wát een fijne studio. Met een lichtelijk vermoeid hoofd loop ik binnen. Een lichte, hoge ruimte, alle yogamatten en kussens liggen al klaar, een lichte geur van salie en iets van citroen komt me tegemoet, ik zie prachtige welkomstdrankjes, het is er warm, een veilig gevoel omarmt me. Op gevoel kies ik een fijne plek uit. Bianca Coorengel opent het day retreat met een aantal mooie citaten en ik weet nu al: het is goed dat ik hier ben.

We gaan vandaag ervaren hoe je je body, mind & soul – tegelijkertijd – kunt voeden. Bianca: “Deze dag staat in het teken van rust. Rust ervaren in jezelf. We gaan extra lang de tijd nemen, met yin yoga, yoga nidra en meditatie, om weer te leren voelen en je met jezelf te verbinden.” Dat klinkt fijn. Ik schenk ondertussen wat detoxthee in op basis van paardenbloem, brandnetel en citroenmelisse. Helemaal passend binnen het thema van het retreat: lente en detox. Als alle gerechtjes van vandaag reinigend zijn, wil ik altijd wel zo eten; dit is pure voeding voor de ziel. Na een roze smoothie van biet, framboos en banaan en een soort gezonde snicker, is het tijd om te beginnen.

 

Grappig hoe je kunt denken (hallo mind!) dat je best relaxt aan je dag begonnen bent. Na een begeleide meditatie en yin-sessie van Bianca voel ik als eerste: dít is hoe ontspannenheid echt voelt. Er is een verschil tussen op een oppervlakkige manier ontspannen zijn en op een diep niveau een gevoel van ontspannenheid ervaren. Na de lange yin-sessie, vol twists en heupopeners, ben ik helemaal ‘gezakt’ in mijn lichaam, in mijn mind, in mijn ziel, of hoe je het laatste ook wilt noemen. Een gevoel van vertrouwen overspoelt me. Alles is oké, ik ben goed zoals ik ben, mijn wortels zitten stevig in de aarde. Er komen vrij grote veranderingen aan in mijn privéleven. Soms geeft me dat een wankel gevoel. Ik hoor Bianca zeggen: “Je kunt wankelen en tegelijkertijd de kracht in jezelf voelen.” En zo is het.

 

Iedereen mag een inzichtkaart trekken. Ik trek ‘Blauwe Aap’. Aha! Mijn boodschap is duidelijk. Het innerlijk kind in mij mag meer aandacht krijgen: we hebben het recht om licht en luchtig door het leven te gaan, onbevangen, zoals een kind. Bijzonder hoe zo’n kaart je áltijd de juiste boodschap geeft.

Wat een geluk: de zon schijnt. Na een verrukkelijke lunch gaan we een rondje wandelen. Bijzonder hoe ik automatisch minder de behoefte voel om te socializen – en ik ben niet de enige. Ik zie kinderen vrolijk rondrennen, het valt me op hoe prachtig alle bomen in bloei staan. En waarom zie ik normaal gesproken niet dat het gras zo heerlijk frisgroen is? De zon verwarmt mijn gezicht, onrustige gedachten zijn verschoven naar de achtergrond.

 

Mijn favoriete deel van de dag begint: yoga nidra! Tijdens een yoga nidra sessie verkeer je in een staat tussen bewustzijn en slaap in. Het gevoel tijdens zo’n sessie is te vergelijken met het gevoel van net niet in slaap vallen, je nog bewust zijn van je omgeving. Ultieme ontspanning als je het mij vraagt. Bianca loopt rond met kussens en dekens om iedereen helemaal een comfortabel gevoel te geven. Ik kruip onder een dekentje en zak weg in de veilige plek in mezelf, een plek die er altijd is, helemaal voor jou. Zelfs als er chaos om je heen is. Tijdens de meditatie zie ik een heerlijke, ontspannen periode voor me liggen. Mijn leven is nu al fijn, maar ik voel dat er nog veel meer mooie dingen voor me aankomen. Ik hoor klankschalen en voel dat Bianca mijn hoofd licht masseert. Een immens gevoel van vertrouwen daalt als een zachte deken op me neer. Wat een portie rust wel niet met je kan doen!

 

We sluiten de dag weer af met een meditatie en het herhalen van onze persoonlijke intentie.
Dankbaar en helemaal gevoed (op alle vlakken, dank ook Bianca twee voor het waanzinnig lekkere, gezonde eten) loop ik weer naar buiten. Ik besef me: in deze rustige staat van zijn is er zoveel peace, zoveel dat goed is zoals het is. In onze huidige wereld van druk-druk-druk en meer is beter zou ik het soms wel van de daken willen schreeuwen: gun jezelf een beetje rust. Het is zo waardevol.

Gun jij jezelf ook een dag rust? 

Ons volgende dag retreat is gepland op zondag 6 oktober

thema Innernourishment.

Meld je via deze link aan.